Sanat ve Çocuk

Sanat etkinlikleri çocuğunuzun keyifli vakit geçirmesi için yapılan aktiviteler gibi görünse de bundan çok daha fazlasıdır. Çocukların özellikle 6 yaşına kadar olan süreçte yaratıcı sanatsal aktiviteler içinde olması; özgün ve yaratıcı düşünme, estetik duygusu, problem çözme gibi pek çok alanda da gelişmesini sağlamaktadır. 

🎶 Çocuğunuzla birlikte müzik dinlemek çocuğunuzun sakinleşmesini, rahatlamasını kolaylaştırırken, işitsel olarak daha kolay algılamasını, dikkat ve konsantrasyonunu artırır. Farklı dillerde ve ritimlerde müzikler seslere karşı duyarlılığını, farklılıklara daha kolay alışıp uyum sağlamasını destekler. Müzik eşliğinde birlikte dans etmek ritim duygusunu, kaba motor becerilerini geliştirirken aranızdaki bağı güçlendirir.

🥁 Basit müzik aletleriyle (orf aletleri) birlikte müzik yapın. Eğer evinizde müzik aleti yoksa pet şişelerin içine koyacağınız fasulye, nohutlarla marakas yapabilir, tencere, tavalar, tahta kaşıklarla ritim tutabilirsiniz. 

🗿Oyun hamurlarıyla, kille, çamurla, seramik hamuruyla ya da evde yapacağınız tuz seramiği gibi malzemelerle çeşitli heykeller yapmak, çocuğunuzun bunlarla oynaması, yoğurması ince motor becerilerini, parmak gelişimini desteklerken, farklı şekiller yapmak kurulduklarında farklı renklerde boyamak ve bunlar üzerine konuşmak hem bilişsel hem de duyusal olarak çocuğunuzun gelişimini destekler.  

🎨 Tercihen sözsüz müzikler eşliğinde sulu boya, parmak boya gibi farklı malzemelerle resim yapmak, fırçayı, boyayı tutma ince motor becerilerin gelişimini desteklerken; birlikte resim yapmak iletişiminizi dolayısıyla ilişkinizi olumlu yönde geliştirir. ⁣Ayrıca resim çocukların iç dünyalarını dışa vurmak için kullandıkları en önemli ve güçlü araçlardan biridir. 

Oğlumun pandemi döneminde resim yapmaya başlaması ve yaptığı resimler, kullandığı renkler benim için bu dışavurumun en güzel örneği.